Gondoltad volna, hogy a baba pólyázás már i.e. 4000 óta alkalmazott technika szerte a világon? Hazánkban körülbelül minden ötödik csecsemőt pólyáznak élete első néhány hetében. Egyes szülők szerint ez segít a babának elaludni, valamint csökkenti a sírást és a stresszt. Következő cikkünkből megtudhatod a módszer előnyeit, hogy mire kell figyelned és megmutatjuk a pólyázás egyes lépéseit a gyakorlatban. Gyere, és tarts velünk Te is!

Egy kis burrito-szerű pólyába csomagolni a babát könnyűnek tűnhet, de amikor kialvatlanul, egy síró újszülöttel állsz szemben hajnali 2-kor, a "könnyű" nem az a szó, ami eszedbe jut! Lássuk, hogy miért is ajánlott mégis nekiveselkedned, és bepólyázni a kisbabád!

Miért érdemes a babát pólyázni?

Újdonsült szülőként biztos Te is hallottad már a "burrito" baba kifejezést, amely az újszülöttre utal, aki a nyakától a lábujjáig be van csomagolva egy alvózsákba vagy takaróba. A baba pólyázás gyakori használat az újszülötteknél, és számos okból hasznos lehet, többek között:

  • A pólyázás segít a csecsemőknek megtartani a testhőmérsékletüket születés után.
  • A pólyázás hatására az újszülöttek nagyobb biztonságban és nyugodtabbnak érezhetik magukat, mivel az anyaméh szűk terét utánozza.
  • Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a baba pólyázás segíthet a babának jobban és tovább aludni, mivel csökkenti az ébredést kiváltó ijedtséget.

Amit a Moro reflexről tudni kell

A baba pólyázás technikájának elsajátítása a csecsemők megnyugtatása mellett a Moro reflex, vagyis az “ölelő” reflex csökkentésére is alkalmas, mivel a pólya az anyaméh biztonságos környezetét imitálja.

Ez a reflex az újszülötteknél hangos zaj hatására hirtelen, sírással kísért mozdulatokkal lép fel, és az első hónapokban a legintenzívebb, majd fokozatosan csillapodik. Legkésőbb fél éves korra pedig teljesen megszűnik.

A baba pólyázás elősegíti a csecsemő nyugodt alvását, megakadályozva a Moro reflex által okozott gyakori ébredéseket, ezzel támogatva az egészséges neurológiai fejlődést és segítve a baba környezethez való alkalmazkodását.

A baba pólyázás pozitív hatásai

A baba pólyázás hasonlóan nyugtató hatású, mint a hordozókendő vagy a bőr a bőrhöz való érintkezés, hiszen körbeöleli a babát a puha, simogató anyaggal, biztosítva ezzel a megnyugvást órákon át, még akkor is, ha éppen nem tudod őt a karjaidban tartani. Nézzük meg, miért is olyan előnyös a pólyázás!

  • Mint az anyaméhben: a méhben töltött idő alatt a babát védő "falak" megakadályozzák, hogy a karjai szabálytalanul mozogjanak és véletlenül arcul üsse magát. Pólyázáskor ezeket a védőfalakat a pólya szimulálja, így megelőzve a váratlan mozdulatokból adódó felzaklatást.

  • Biztonságos alternatíva: a laza takarók és az ágynemű használata a baba alvóhelyén növelheti a fulladás kockázatát, ezért a pólyázás egy biztonságosabb megoldás.

  • Megnyugtatja a babát: minden mozdulat és ijedtség újabb és újabb reakciót vált ki a babából. A baba pólyázás csökkenti ezeket a zavaró tényezőket, és egyfajta megnyugtató ölelést nyújt.

Pippadu TIPP: egy pólya sokkal többre képes, mint gondolnád! Kiválóan használható árnyékolóként a babakocsira feszítve, hogy megvédje babádat a tűző naptól, miközben biztosítja a friss levegő áramlását. Ez nemcsak praktikus megoldás a meleg nyári napokon, de segít fenntartani a baba kényelmét és nyugalmát is séta közben.

Milyen a jó pólyázás?

A jó pólyázás alapja, hogy megfelelő biztonságot és kényelmet nyújtson a babának. Egyszerre szorosnak és lazának kell lennie. Szorosnak a kicsik felső testén, hogy a kis karjaik fixen legyenek, de a csipő alatt lazábban, hogy a lábukat mozgatni tudják.

A jó pólyázási technikát néhány lépésben és egyik kis gyakorlással könnyen elsajátíthatod. Ugyanakkor, ha egy kis ráerősítésre van szükséged, a környezetedben biztos vannak olyan szakemberek, akik segítenek. Kérdezd bátran gyermekorvosod vagy védőnőd!

Pippadu TIPP: kérd meg a védőnőt vagy a gyermekorvost, hogy az első gyermekorvosi vizsgálaton (vagy még a kórház elhagyása előtt) tanítsa meg, a baba pólyázás lépéseit!

A baba pólyázás lépései

Az alábbiakban bemutatjuk a baba pólyázás lépéseit.

1. lépés

Helyezz egy könnyű pamut takarót vagy pólyát az ágyra, és igazítsd ki gyémánt alakban, a tetején egy sarokkal! Hajtsd ezt a részt lefelé a takaró közepe felé!

2. lépés

Helyezd a babát arccal felfelé a pólyatakaróra úgy, hogy a nyaka pontosan a felső hajtás széle fölött legyen!

3. lépés

Óvatosan tartsd a baba jobb karját az oldalához, és a másik kezeddel fogd meg a pólyatakarónak a jobb vállához legközelebb eső részét! Ezután húzd a takarót szorosan lefelé a baba testén keresztül, és tűrd be a baba bal oldala alá. (Úgy fog kinézni, mint egy V-nyakú pulóver fele.) Ezután folytasd a baba bal válla melletti takaróval! Húzd meg óvatosan, de határozottan a baba testétől távolabb, hogy ne legyen laza.

Ez az első lépés a sikeres pólyázás kulcsa! Csináld szorosan, különben az egész pólya kibomolhat!

4. lépés

Most, a baba bal karját az oldalához tartva, vidd egyenesen felfelé a pólyatakaró alsó sarkát, és helyezd a baba bal vállára! Ezután tűrd a takaró szélét szorosan a bal karja köré! Ismét fogd meg a takarót a baba válla mellett, és húzd meg szépen, egyenesen kifelé a testtől távolodva, hogy ne legyen túl laza! Azonban arra ügyelj, hogy a pólyatakaró laza maradjon a baba lábai körül, de a karjai szorosan és egyenesen legyenek! (A behajlított karok lehetővé teszik a babák számára, hogy kibújjanak, és ettől jobban fognak sírhatnak).

5. lépés

Fogd meg a pólyatakarónak a baba bal válla melletti részét, és húzd lefelé egészen a baba felső mellkasáig, hogy kialakítsd a V-nyak másik felét. Ezt a hajtást csak a mellkasáig kell levinni.

6. lépés

Fogd meg az utolsó szabad takaró sarkát, majd húzd egyenesen kifelé! Ezután egyetlen sima mozdulattal emeld fel ezt a sarkot, és helyezd egyenesen a baba alkarjára, mint egy övet. A takarónak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy ez a rész végig a test körül menjen. Ezután húzd szorosra, és tűrd be az "öv" elejébe!

Ne feledd, ez az utolsó lépés nem egyenesen felfelé, hanem felfelé és keresztbe helyezkedik el! A baba karjait szorosan és egyenesen fogd, viszont a lábainak elég lazának kell lenniük ahhoz, hogy a térdénél be tudja hajlítani.

Mikor lehet elkezdeni a baba pólyázását?

Az időzítés kulcsfontosságú. A pólyázást már újszülött korban vagy nem sokkal utána érdemes elkezdeni. Amint a baba elkezd megtanulni gurulni, hagyjuk el a pólyázást.

A hirtelen bölcsőhalál szindróma (SIDS) az egyik fontos biztonsági szempont, ezért is szokták javasolni, hogy már újszülött korban pólyázzuk a babát. A kockázat csökkentése érdekében mindig a hátán kell altatni a babát, ez különösen fontos a pólyázott babák esetében.

Meddig ajánlott pólyát használni?

A szakértők azt javasolják, hogy a pólyázást abba kell hagyni, amikor a baba elkezd forogni, ami 2 hónapos kora körül történhet meg. Bár előfordulhat, hogy a baba nem fordul meg ténylegesen 3 vagy 4 hónapos koráig, a legbiztonságosabb, ha abbahagyod a pólyázást, mielőtt a kicsi megfordulna.

Amint a baba mozgékony és gurulni kezd, a pólya kényelmetlenné válik számára, sőt akár a nyakára is szorulhat egy meglazult pólya. Ahogy a baba egyre mozgékonyabbá válik, a baba pólyázás megakadályozhatja, hogy az életkorának megfelelő motoros készségeket gyakorolja, ami negatívan befolyásolhatja a fejlődését.

Hacsak a baba nem mutatja a mozgékonyabbá válás jeleit, és nem próbál meg átfordulni, nem kell ilyen korán abbahagyni a pólyázást, különösen, ha úgy tűnik, hogy a baba így jobban alszik.

Milyen hátrányokkal jár a baba pólyázás?

Felmerült, hogy a korai baba pólyázás hatással lehet a szoptatásra, ha a csecsemők nem érintkezhetnek bőrrel a bőrükön a táplálás során. Azonban erre vonatkozóan nincs tudományos adat.

Arra azonban fokozottan figyeljünk, hogy a túl szorosan bepólyált csecsemőknél csípőprobléma alakulhat ki. Tanulmányok kimutatták, hogy a baba lábának kiegyenesítése és szoros betekerése csípőficamhoz vagy csípődiszpláziához vezethet. Ez a csípőízület rendellenes kialakulása, amikor a combcsont felső része nem tart szilárdan a csípőízület tokjában.

Biztonsági tippek pólyázáshoz

Ezekre a pontokra fokozottan figyelj, ha pólyázol!

  • Vedd figyelembe a baba hőmérsékletét és a környezetét a túlmelegedés elkerülése érdekében! Ne pólyázd, ha rosszul van vagy lázas!

  • Pólyázd a babát vékony anyaggal, például egy pamut vagy muszlin lepedővel! Ne tegyél semmilyen további anyagot a bepólyázott csecsemőre, például takarót, amely túlmelegedést okozhat!

  • Ne pólyázd a babát a válla felett - a nyakát és a fejét soha ne pólyázd be! A fulladás elkerülése érdekében győződj meg arról, hogy az anyag biztos, és nem lazul ki, ha a baba mozog!

  • Győződj meg arról, hogy a baba szabadon tudja mozgatni a csípőjét és a térdét, hogy rúghasson!

  • Mindig a hátán fektesd a babát aludni! A pólyázott babát soha ne altasd az oldalán.

  • Ha pólyázó takarót használsz, ellenőrizd, hogy az megfelel-e a biztonsági előírásoknak, és jól illeszkedik-e, nincs-e rajta hiba vagy sérülés!

  • Ha valaki más vigyáz a gyermekedre, győződj meg róla, hogy ő is ismeri a biztonságos alvásra vonatkozó tanácsokat és a biztonságos pólyázás módját!

Van-e más megoldás, ha nem szeretnénk pólyázni?

Annak mérlegelése, hogy a baba pólyázás mellett döntesz-e vagy sem, minden szülőnek saját magának kell meghoznia. Minden gyermek más és más, és Te ismered legjobban a gyermekedet.

Bár a baba pólyázás egyes csecsemők esetében hatékony lehet, nem minden csecsemő élvezi, és nem minden baba profitál belőle. Ebben az esetben érdemes megfontolnod egy olyan alternatív megoldást, mint például az alvózsákok használata. Ez biztonságérzetet nyújt, miközben nagyobb mozgásszabadságot tesz lehetővé.


Most, hogy megismerted a baba pólyázás előnyeit és fontosságát, érdemes megfontolnod a megfelelő pólya kiválasztását is.

Ha gyönyörű, kényelmes és sokoldalú megoldást keresel, akkor nézz körbe babapólya kínálatunkban! Itt olyan muszlin anyagból készült prémium minőségű pólyákat találsz, amelyek nemcsak pólyázáshoz ideálisak, hanem fürdetés utáni takaróként, nyári lepedőként vagy akár babakocsi árnyékolóként is tökéletesek. Fedezd fel a Pippadu kínálatát, ahol egy pólya számtalan lehetőséget rejt!

Ezek is érdekelhetnek

2024 április 17 — Orsolya Lele