Akárhogyan táplálja a kicsit, legyen jelen a számára, rá figyeljen.

         Az újszülött legjobb tápláléka az anyatej, és természeténél fogva szinte minden anya tud szoptatni, minden egészséges újszülött tud szopni. Nagyban befolyásolja ezt a tényt, hogy az anya hogyan dönt. Elhiszi-e, vagy kétségei vannak afelől, hogy van elég teje, hogy elég a babának és hogy tud szoptatni.
         A szoptatási tanácsadók, a védőnők sokat segítenek a szoptatás fizikai kivitelezésében, de dönteni nem tudnak. Ez a döntés befolyásolja az újszülött "hozzáállását" is, hiszen a születés után csak azt tudja "gondolni", amit édesanyja gondol. Van, hogy generációkon átívelő probléma, melynek nem látszik megoldása, mégis megéri. Ha segítséggel, kitartóan próbálkoznak, lesz sikerélmény és menni fog!
          A segítség a szakembereken kívül lehet egy tapasztalt rokon, barátnő is, aki tanácsaival, biztatásával átsegíti ezen a nem könnyű időszakon. Itt is igaz, hogy nem kell tökéletesnek lenni, csak elég jónak, ami mindkettőjüknek megfelel. Ha sikerül igény szerint szoptatni, hamarosan beáll egy rend.

          Egy 1 hetesnél idősebb baba testsúly kilogrammonként átlag 150 millilitert eszik.
Egy 3 kg-os baba naponta 3×150 ml, tehát 450 ml anyatejet fogyaszt el, ez egy jó mutató.
Ha egy nap 8× eszik, az egy evésre elfogyasztott mennyiség 450:8 = 55 ml körül, ez tág határok között változhat. A gyomor befogadóképessége miatt az egyszerre szopott anyatej kb. annyi órára elég, ahány kiló a baba, bár ez függ a kínálattól.
Amit figyelünk: a napi szopott mennyiség és a pisis pelusok száma, ami minimum 3 legyen.

          A szülés utáni gyermekágyas időszakban a hormonrendszer, ami kilenc hónap alatt alakult át, kb. 6 hét alatt rendeződik vissza. Ennek megfelelően érzelmi hullámzás jellemzi az édesanyát, az eufóriától a depresszióig. Emiatt is jól jön akár a fizikai, akár a lelki segítség főleg az édesapától.
          Ez az időszak könnyebb, ha tudja és elfogada ezt, és türelmesen megvárja, míg elmúlik vagy felismeri és kifejezi azt, amire szüksége van. Csak akkor tud adni, ha maga is rendben van.

          Nehézségek esetén lelkiismeretfurdalás nélkül adjunk a babának tápszert. Akár átmenetileg, kiegészítésként, akár kizárólagosan. Biztonságot ad, ha tudjuk, nem éhezik a baba. Az első napokban mindenkinek nehéz, legyünk türelmesek önmagunkkal.

Akárhogyan táplálja a kicsit, legyen jelen a számára, rá figyeljen.
A legnagyobb figyelem elvonók a telefon, a tévé, vagy a számítógép.

Személyes történetek

          Előfordul, hogy az újszülött nem tudja a szájába venni a mellbimbót, mert nagy, vagy kicsi, vagy befele forduló. Ilyenkor egy jó bimbóvédő megformázza azt és rövidebb idő alatt siker születik. Nem olyan régen egyik kisfiú és anyukája már éppen feladni készültek a szoptatást, mikor meglátogattam őket. A fiókban lapuló bimbóvédő új reményt és gyors segítséget adott. Azóta már bimbóvédő nélkül élvezik mindketten egymás csodás társaságát a szoptatás alatt is.

          Egy másik esetben a baba nem tudott annyit enni, amennyi tej volt az emlőben és az begyulladt (csomó tapintható benne, mely fájdalmas, a bőr piros és az anyuka lázas). Nehezen gyógyult, de az anyuka nem adta fel, a beteg mell gyógyítása mellett az egészséges mellből tovább szoptatott. A gyulladt mell teljesen elapadt, de a másik tökéletesen ellátta a kicsit még hónapokon át.

 

          4 hónapos kor körül fordult elő leggyakrabban, hogy a csecsemő súlygyarapodása lecsökken. Ez az idő egyébként is a hozzátáplálás kezdete, de ilyenkor még nem hagyatkozhatunk a minimális egyéb táplálékra. Gondoljunk rá, hogy lecsökkent az anyatej mennyisége. Különféle gyógyteák, homeopátiás szerek, olajok segíthetnek a tejtermelés fokozásában ugyan úgy, mint kezdetben.

2021 július 02 — Orsolya Lele