A baba első karácsonya minden család életében különleges mérföldkő, melyre hosszú évek múltán is lélekemelő visszagondolni. De hogyan tehetjük ezt a csodás ünnepet nyugodttá, stresszmentessé és örömtelivé a sok-sok teendő mellett is?

Ebben a cikkben hasznos ötleteket adunk Nektek a készülődéssel, az ajándék választással, valamint azzal kapcsolatban, miként lesz a baba első karácsonya örök emlék. Mentsd el ezt a cikket a könyvjelzőid közé, ha később újra elolvasnád, azonnal visszatalálj ide! 

A baba első karácsonya: így készüljünk!

Amikor új taggal bővül a család, az ünnepi hangulat, az adventi készülődés még izgatottabbá válik, és általában átalakulnak az addig bevett családi szokások. Hiszen a baba érkezésével egy új kis család is született, akik most már készen állnak, hogy saját szokásokat alakítsanak ki.

Az ünnepre való hangolódás, az ajándékok kiválasztása, a díszítgetés és a karácsonyi menü összeállítása komoly feladat, különösen egy kisbaba mellett! Íme, néhány trükk és tanács, melyekkel megkönnyítheted a saját dolgod és megőrizheted az ünnep varázsát.

  • A házimunka nem szalad el! Sok családban a téli nagytakarítás az adventi hetekre esik, hogy mire a vendégek megérkeznek, csillogjon a lakás. Ha úgy érzed, hogy idén nem fér bele az egész ház kisuvickolása, akkor engedd el ezt a feladatot! A családtagjaid biztosan nem fognak felnézni a konyhaszekrény tetejére, hogy ott is letörölgetted-e a port. A lényeg, hogy együtt ünnepeltek kisbabátok első karácsonyán.

  • Készíts tervet hosszabb távra! Érdemes a karácsonyi előtti, sőt akár az azt követő pár hetet is megtervezni, hogy elkerüljétek a kapkodást. Rögzítsétek az ajándék ötleteket, a vendégségek időpontjait, azokat a házimunkákat, melyeket mindenképpen szeretnétek elvégezni. Tervezzétek meg a menüt, és az alapján írjátok meg a bevásárlólistákat!

  • Bátran fogadd el a segítséget! Ha egy kedves családtag, rokon vagy barát felajánlja a segítségét: bevásárol, elkészít pár ételt vagy vigyáz a picire, hogy ti is tudjatok haladni a feladatokkal, akkor élj a lehetőséggel, és ne vonakodj elfogadni a felajánlását! Biztosan örömmel teszi, és szívesen segít.

A karácsonyi menü babával a családban

Sok családban a karácsonyi menü tradicionális, ennek megfelelően minden évben ugyanaz kerül az asztalra. Míg máshol az újdonságok kipróbálásáról is szól az ünnep, és egyfajta gasztronómiai utazás is egyben.

Ha kisbaba születik a családban, akit már hozzátáplálnak, akkor bizony az ő igényeihez is hozzá kell igazítani az ünnepi menüt. Attól függően, hogy mennyire eszik már változatosan a pici, át kell átgondolni a menüsort, hogy bababarát is legyen, illetve minimális plusz munkával megfeleljen a babának és a többi vendégnek is.

Gondolkodhatunk tehát krémlevesekben, amit a babának növényi tejjel vagy tejszínnel készítünk el. A felnőttek zöldségköreteinek alapja is lehet a babának szánt főétel, hiszen bizonyos párolt vagy főtt zöldségeket már a hozzátáplálás kezdetétől fogyaszthatnak a kicsik, értelemszerűen inkább csak zöldfűszerekkel és visszafogottabban ízesítve.

Fontos, hogy beszéljétek meg az édességfogyasztás szabályait – ami akár lehet teljes tiltás is –, hogy biztosan semmi olyan ételcsoport ne kerüljön a baba tányérjára, melyet még nem szeretnétek bevezetni. Ha bizonytalan vagy, hogy mit ehet és mit nem, arra is találtok az interneten megfelelő útmutatót.

Ajándék ötletek a baba első karácsonyára

A karácsony elsősorban az együtt töltött minőségi időről szól, ugyanakkor az ajándékozás is hozzátartozik az ünnep hagyományaihoz, főként, ha már gyerekek is vannak a családban.

A szülők számára a legnagyobb ajándék az baba izgatottságát és kíváncsiságát látni élete első karácsonyán. De mivel lepjük meg a pici babákat idén? Íme, pár tipp:

Egy ölelgetni való plüss, egy kedves alvótárs mosolyt csal még a legkisebbek arcára is. Sok babát éveken keresztül elkísérnek a legkedvesebb plüssei, sőt a legtöbb kicsinek van olyan korszaka, amikor a világ összes plüssállata is kevés lenne. Meglephetjük a babát egy zenélő játékkal is, ami kellemes dallamával álomba szenderíti.

Ha még egészen kicsi a babánk, akkor a csörgők, plüss csörgők és rágókák is tökéletes ajándéknak bizonyulnak, hiszen ezek felkeltik az érdeklődését, fogásra-markolásra ösztönzik és a finommotorikáját is fejlesztik. A rágókák pedig természetesen a fogzással járó kellemetlenségeket is csillapítják.

A legkisebbeknek válasszunk puha textiljátékokat , mint a textil építőkockák, labdák vagy a lapozgatni, gyűrögetni való textilkönyvek. Telitalálat lehet egy kedves játszószőnyeg vagy az ágy fölé akasztható függőjáték is.

A babák egyik kedvenc időtöltése az esti pancsolás, a fürdőjátékok pedig még vidámabbá varázsolják ezeket a perceket.

Egy névre szóló cumi igazán különleges ajándék a baba számára, főként, ha szeret cumizni. Akár nevesített cumitartót is választhatunk hozzá, és akkor a féltve őrzött cumi biztonságban lesz, és nem keveredik el.

A fejlesztő játékokkal is nagy örömet szerezhetünk, hiszen ezek hasznos és szép ajándékok is egyben. A baba puzzle-ok, formabedobók, építőjátékok már a totyogók figyelmét is lekötik, és játszva tanítják őket koncentrációra, figyelemre, logikára. 

Pippadu TIPP: Bármilyen névre szóló tárgy remek választás, legyen az egy hímzett plüssállat, nyálkendő, előke vagy éppen a cumi.

Örökítsük meg a pillanatot!

A babával töltött első karácsony egyszeri és megismételhetetlen élmény, nem csoda, hogy meg szeretnénk őrizni az emlékeinkben.

Sokan választják a profi fotózásokat, ahol hangulatos karácsonyi díszletben készülnek a képek anyáról, apáról és persze a főszereplőről, a babáról.

Ha a képek még az ünnep előtt elkészülnek, akkor képkeretbe, albumba, digitális képkeretbe helyezhetők, sőt akár fotókönyv is készíthető belőlük, melyet ajándékba adhattok a nagyszülőknek és a rokonoknak. Biztosra vehető, hogy ezzel örömkönnyeket csaltok a szemükbe. A karácsonyi fotózásokon gyakran nagyon hamar betelnek a helyek, így érdemes erre már ősszel gondolni, mihamarabb kiválasztani a nektek szimpatikus fotóst és leegyeztetni az időpontot.

A baba első karácsonyán minden bizonnyal rengeteg fotó és videó készül majd, ezért ha szeretnél olyan képeket, melyek életszerűek, de mégis harmóniát sugároznak, akkor ez is igényel némi tervezést. Találd ki jó előre a családi öltözéket, öltözzetek össze, és lehetőleg a karácsonyi dekorációhoz is passzoljon minden. Online boltunk polcain Pippadu saját kollekciós, egyedi, kézzel készült ruha szetteket találsz az egész család számára, melyek igazán feldobják majd az ünnepi kollekciótokat.

A szépen berendezett babaszobát pár, az ünnepet idéző tárggyal, fényfüzérekkel, és lámpásokkal, karácsonyi díszletté lehet varázsolni. Ha a játszósátrat feldíszítjük, felakasztunk a falra egy kedves adventi naptárat, dekorációnak használjuk a plüssöket vagy a kisvonatot, máris egy téli mesevilágban találjuk magunkat.

Pippadu TIPP: Olvasgass karácsonyi fotózási tippeket a neten! Nem kell fotósnak lenni ahhoz, hogy jó képeket készíts, ha megfogadsz pár profik által nyújtott tanácsot.

Teremtsünk saját hagyományt!

Az első karácsony nemcsak az ajándékozásról és a közös pillanatokról szól, hanem arról is, hogy megteremtsük saját ünnepi hagyományainkat, hiszen a baba érkezésével egy új család is született. Érdemes előre átgondolni és megbeszélni, ki miként szeretné alakítani az ünnepeket: Jézuska vagy az angyalka hozza az ajándékot, kivel ünnepeltek, maradtok otthon vagy elutaztok?

  • A karácsonyi csoda. Az angyalka, a Jézuska vagy éppen a Mikulás szerepe a karácsonyi ajándékozásban fontos kérdés, hiszen ezek a hagyományok hosszú éveken keresztül elkísérnek majd benneteket a karácsonyi időszakban. Kitalálhattok saját rituálékat, például, hogy a karácsonyfát éjszaka hozza a Jézuska, vagy ellenkezőleg, együtt díszítitek fel a nap folyamán.

  • Kivel töltitek a szentestét? Szintén fontos döntés, hogy a tágabb családdal, nagyszülőkkel, testvérekkel töltitek az ünnepeket, vagy inkább szűk családi körben? Mindkét verziónak megvannak a maga előnyei, és érdemes átgondolni, hogy melyik a leginkább pihentető a baba és a család számára.

  • Otthon vagy utazás? Otthon maradni és saját karácsonyi környezetet teremteni, vagy elutazni a nagyszülőkhöz – ez is egy nagy döntés. A baba számára nyugalmasabb lehet, ha otthon ünnepeltek, de a nagyszülőkkel töltött karácsony is nagyon vonzó alternatíva. Mindenesetre, ha távol élnek tőletek és utazni kell, azt érdemes jó előre megtervezni.

Mi is érezzük jól magunkat a baba első karácsonyán!

Bár az első karácsony különleges a baba számára, fontos, hogy a szülők is át tudják adni magukat az élménynek. Ne próbáljuk túlságosan tökéletesre szervezni az ünnepeket – a lényeg, hogy élvezzük a közös pillanatokat. A babák érzik a szüleik hangulatát, és ha ők lazák és boldogok, ők is jobban fogják érezni magát.

Ne vállaljuk túl magunkat, és ne felejtsük el, hogy a karácsony a szeretetről, a családi összetartásról és a közös emlékekről szól. Az első karácsony a babával az egyik legszebb élmény, amelyet együtt élhetünk át, és ezek az emlékek évek múlva is melegséggel töltik majd meg a szívüket.

Ezek is érdekelhetnek

2024 október 16 — Orsolya Lele