A cumizás körül rengeteg kérdés szokott felmerülni: mikor kapja meg a baba az első cumit? Hogyan válasszunk a különféle cumi fajták közül? És egyáltalán, szabad-e cumit adni a kicsinek?

Szeretnénk segíteni, hogy kérdéseidre választ kapj, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és néhány szempontot, melyekkel kiválaszthatod a számotokra ideális cumit. Hiszen a jó cumi éveken keresztül meghatározó szerepet tölthet be a kisgyermekes családok életében, ezért rendkívül fontos a téma alapos körüljárása.

Kell-e a babának cumi?

Mielőtt belevágnánk a cumi fajták részletezésébe, kezdjük a legalapvetőbb kérdéssel: kell-e a babának cumi? A cumi kérdés gyakran megosztó az édesanyák körében, valakinél nagyon bevált, valaki meg se próbálja. Érdemes magunknak utánajárni a kérdésnek, hogy saját véleményt formálhassunk.

Több szakértő hangsúlyozza a cumi pozitív hatásait. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat.

A cumi nyugtató hatással bír, segít, hogy a kisbaba kielégítse szopizási igényét és megnyugodjon, akkor is, ha éppen nem az anyamellen van. A legtöbb kisbabának meggyűlik a baja a hasfájással, mialatt a szervezetük próbál hozzászokni az anyatejhez vagy a tápszerhez. Amikor csikar a kicsi hasa, ösztönösen is enne valamit, de az gyakran csak tovább ront a helyzeten. Ilyenkor hasznos egy cumi, ami segít, hogy megnyugodjon anélkül, hogy szopizna vagy táplálkozna. A cumi nagy segítség a babáknak és a szülőknek az elalváshoz is.

A szülők másik rémálma a fogzás időszaka. A kibújó fogacskák fájdalmat és irritációt okoznak a babák szájában. Ekkor a cumi úgymond fájdalomcsillapító hatású és csökkenti a kellemetlen érzetet. A cumizás másik pozitív hatása, hogy a baba nem a száján, hanem az orrán keresztül veszi a levegőt, aminek következtében nem lesznek lyukasak a fogai.

A fájdalomcsillapítás mellett a cumi eltereli a gyermekünk figyelmét az olyan kellemetlen, stresszes szituációkban, mint például a szuri. Utazás során pedig, ha repülőre szállunk, a cumizó babánál nem alakul ki fülfájás a nyomáskülönbség miatt.

Továbbá széles körben elfogadott tudományos eredmények szerint a cumizó kisbabáknál csökken a hirtelen csecsemőhalál (SIDS) esélye, így a kicsik életének első hat hónapjában kiemelkedő fontossággal bír.

Az előnyök mellett a cumizásra is igaz, hogy fontos a mértéktartás, illetve tudni érdemes, mikor adjunk először cumit a babának. A cumizással javasolt megvárni a szopizás megfelelő kialakulását és először a baba három hetes korától kezdeni.

Gyakran hallunk arról, hogy a cumizás fogászati problémákhoz vezet. Bármely cumifej típusra is essen a választásunk, bizonyos mértékig mindegyik hatással van a fogakra. Azonban a fogorvosok véleménye szerint, amennyiben három éves kor felett elhagyja a baba a cumit, a fogak a legtöbb esetben természetesen beállnak megfelelő helyükre. A cumizásnál hangsúlyosabban negatívabb hatással van a fogakra a hüvelykujj szopása, amiről leszokni is sokkal nehezebb. 

Mi alapján válasszuk ki a tökéletes cumit?

Nincs egyetlen tökéletes cumi, ami mindenkinek egyformán beválik. Amikor cumit keresel a babádnak, legyen az az első vagy már a sokadik, tartsd szem előtt az ő személyes igényeit, hiszen minden babának mások a preferenciái.

A tökéletes cumit valójában nem te, nem is a párod vagy a védőnő, hanem a baba fogja kiválasztani. Neked annyi a dolgod, hogy türelemmel figyeled, hogy melyik az a cumi, amit nem tól ki a szájából, hanem szívesen elfogad. Előfordul, hogy nem az első cumi lesz a befutó és beletelik egy kis időbe és próbálkozások sorába, amíg megtaláljuk az ideális cumit, de megéri, hiszen, ha egyszer megvan, az nagy segítség a babának és szülőknek is a mindennapokban.

Cumiválasztás során vegyük sorra a különböző cumi fajták kínálatát. A cumifej anyaga befolyásoló tényező, hiszen ettől függ, hogy mennyire puha a cumi. A cumifej kétféle anyagból készülhet: természetes anyag, mint például a natúr kaucsuk, mely puha, rugalmas és az édesanya mellére emlékezteti a kicsiket, illetve iparilag előállított, élelmiszer-minőségű szilikon. Ez utóbbi esetben egy hipoallergén, színtelen, rendkívül tiszta anyagról van szó, mely általában merevebb, mint a természetes anyag, de ezért formatartóbb is.

Továbbá olyan szempontokat is érdemes figyelembe venni, mint a cumifej alakja és mérete. Itt lehetséges kérdés, hogy a cumifej nő-e a babával. Nincs is rosszabb, ha megszeretünk egy cumifejet, de a későbbiekben azért nem tudjuk használni, mert már túl kicsi a babának. Megfontolandó továbbá a cumipajzs kialakítása, a zárt vagy nyitott cumipajzsok ugyanis különböző hatással vannak a babák bőrére. Általánosságban elmondható, hogy a nyitott és szellőző nyílásokkal ellátott cumik megakadályozzák, hogy a nyál felgyűljön a cumi mögött és irritálja a kicsi érzékeny bőrét.

Bizony próbálkozásaink ellenére is előfordulhat, hogy a baba egyik cumit sem fogadja el. Ilyenkor nem szabad erőltetni, - valójában nem is tudjuk, - próbálkozzunk más nyugtató módszerrel, mint a fehér zajok vagy akár a ringatózó táncmozdulatok. 

A cumi fajták részletes bemutatása

Három gyakori cumifej formát különböztetünk meg: a cseresznye alakút, a szimmetrikusat, és az anatómiai cumifejet. Ezek különbözőképpen helyezkednek el a kicsik szájában, másfajta cumizási technikát igényelnek, így a babák választhatják ki, hogy melyik a számukra legkényelmesebb.

A cumifejek elhelyezkedése a baba szájában
Forrás: BIBS

Cseresznye alakú

A cseresznye alakú vagy kerek cumifej az anyuka mellbimbójának alakjához hasonló, így általánosságban elmondható, hogy nem okoz cumizavart, megnyugtatja a babát, és segít a helyes szopizási technika kifejlesztésében. Ezt a formát erősebben kell a babának szívnia, hogy az kilapuljon a szájban.

Szimmetrikus

A szimmetrikus cumifej egy lapos forma, kialakítása gyengéd a szájpadláshoz és az ínyhez. Ilyenkor a nyelv laposan helyezkedik el a szájban és a cumit így nyomja finoman a szájpadláshoz, ebből következik, hogy kevésbé erős szopizást igényel, hogy a cumifej kilapuljon a szájban.

Anatómiai

Az anatómiai cumifej szintén lapos, azonban a csúcsa finoman felfelé ívelt. A cumi felső része így támogatja a baba szopizási reflexét, lapos alsó formája pedig gyengéd nyelv elhelyezkedést biztosít. A szimmetrikus cumihoz hasonlóan kevésbé intenzív szopizás szükség a fej kilapulásához a szájban.

Előfordul, hogy olyan cumival találkozunk, melyet fogorvosok által elfogadott cumiként hirdetnek. Habár kialakítása miatt az anatómiai cumira gyakran hivatkozunk fogszabályzós cumiként, szakértők szerint nem létezik a fogorvosok által hivatalosan jóváhagyott cumi. A cumik formájuktól függően ugyanis bizonyos szinten hatással lehetnek a fogakra, fontos, hogy mértékkel használjuk őket és amennyiben három éves kor felett elhagyjuk, a fogak a legtöbb esetben természetes módon beállnak a megfelelő helükre. 

Mit kell tudni a cumipajzsról?

Már részletesen kitárgyaltuk a cumi anyagát, a fejek formáját, de egy dologról még kevésbé esett szó. Ez pedig nem más, mint a cumipajzs.

A pajzsok között különbséget tehetünk forma és nyitottság tekintetében. A cumipajzs lehet kerek vagy pillangó alakú. Bármelyikre is essen a választásunk fontos, hogy az nyitott vagy szellőző lyukkal ellátott legyen. Az ilyen cumipajzsok ugyanis lehetővé teszik a bőr folyamatos szellőzését és megóvják a baba arcát az esetleges bőrirritációtól, amit a felgyülemlett nyál okozna. A pajzs íveltsége, hajlított kialakítása is fontos, hogy ne nyomja a baba arcát.

További szempont a cumipajzs anyaga. Legyen szó egyszínű, mintás, nappali vagy esti cumiról, olyan cumit válasszunk, ami mentes minden káros anyagtól, 100%-osan élelmiszerbiztos, illetve BPA-, PVC- és ftalátmentes szilikonból készül.

A cumi mérete is számít

A cumi fajták nem csak anyagukban és formájukban különböznek, de a méretük alapján is csoportosíthatjuk őket. A természetes cumiknál a következő méretek léteznek: 0-6, 6-18, és 18-36 hónapos. Ugyanakkor a szilikon cumiknál előfordul, hogy csak egyméretben kaphatóak, hiszen ezek jobban megőrzik formájukat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell őket cserélni! Higiéniai és biztonsági okokból minden cumit, anyagtól függetlenül, érdemes 4-6 hetente cserélni.

A cumik hivatalos méret besorolása egy javaslat, azaz nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hónapok előrehaladtával mindenképpen új méretre kell váltanunk. A cumit mindig a baba személyes preferenciáihoz és igényeihez válasszuk. Előfordul, hogy kortól függetlenül egy kisebb vagy éppen egy nagyobb cumifejet fog elfogadni.

Mettől meddig tart az ideális cumizás?

Ha elhatároztad, hogy szeretnétek cumit és már meg is van a két-három jelölt, amivel szívesen próbálkoznátok, már csak egy kérdés maradt hátra: mikor kezdjétek el és milyen sokáig cumizzon a kicsi?

A legtöbb orvos azt javasolja , hogy a mellen táplálkozó újszülöttnél várjunk három hetet, mielőtt megkapná az első cumit, ezalatt az idő alatt kialakul a megfelelő szopizási technika.

Korábban már említettük, hogy a cumizás időtartama és intenzitása befolyásolja a fogak fejlődését. Az egészséges fogsor kialakulásának érdekében három éves kor után már nem ajánlott a cumizás. Ha ilyenkor sikerül leszoktatni a gyermeket a cumiról, a fogak leggyakrabban maguktól beállnak a helyes pozícióba. Amennyiben viszont nem sikerül leszoktatni, esetleg elkezdi szopni az ujját, forduljunk bátran a háziorvoshoz vagy védőnőhöz tanácsért.

Ezek a legjobb cumi fajták

Amikor szétnézünk a cumi piacon, több márkával is találkozhatunk. Ezek közül érdemes megemlíteni a MAM, a Philips Avent, a Tommee Tippee és a BIBS cumikat.

A MAM cumik lapos fejjel rendelkeznek és anyagukat tekintve szilikon és latex, azaz természetes gumi közül választhatunk. A Philips Avent cumikra is maximálisan jellemző az ergonomikus dizján, anyagukat tekintve lágy szilikonból készülnek. Az ugyancsak puha szilikon Tommee Tippee cumik esetében jellemző a különleges cumipajzs dizájn és változatos cumifej formák.

A Pippadu boltban is megtalálható BIBS cumik rendkívüli népszerűségnek örvendenek a babák és édesanyák körében, immár több mint 40 éve védőnők ajánlják őket világszerte. A BIBS cumik tervezése során figyelembe veszik a babák személyes igényeit, prémium minőségű anyagokkal dolgoznak és a termékek maximálisan megfelelnek az EN 1400+A2 európai szabványnak. A BIBS cumik megtalálhatóak természetes natúr kaucsuk és antiallergén szilikon fejjel, három különböző formában és korosztályonkénti méret besorolással a babák maximális kényelméért.

A Pippadunál Magyarországon az egyik legszélesebb BIBS cumi kínálatból válogathatsz. Az ideális cumi megtalálására egy cumi választó oldalt is létrehoztunk, ami pár kérdés alapján személyre szóló ajánlatot készít, így még könnyebben eligazodhatsz a cumi fajták között és garantáltan megtalálod a számotokra megfelelő cumikat.

Ezek is érdekelhetnek

2024 március 15 — Orsolya Lele