Szülőként elszorul a szívünk, ha kisbabánk sírni kezd. Segíteni szeretnénk, de azt sem tudjuk, hogy pontosan mi a keserves sírás oka. A leggyakoribb megoldás, hogy gyorsan ismét mellre tesszük, hátha még éhes… Előfordulhat azonban, hogy a baba nem nyugszik meg az evéstől, sőt valójában semmivel sem tudjuk jobb kedvre deríteni.

A vigasztalhatatlan sírás hátterében a legtöbb esetben a kólika áll. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan ismerheted fel a kólikát, mit kell róla tudni, és adunk néhány hatékony kezelési tanácsot.

A kólika jelentése

A kólika, vagy csecsemőkori kólika elsősorban az újszülött babáknál tapasztalható, erős hasfájás. A kólikás baba hangosan, szívfacsaróan sír, és nem tudunk a végére járni, hogy miért. Előfordul, hogy szülőként ilyenkor pánikolunk, hogy valami baj van a pici egészségével.

Fontos megjegyezni, hogy a kólika nem betegség. Egy teljesen egészséges kisbaba is szenvedhet tőle. Jó hír, hogy a kólika ahogy jött, úgy el is fog múlni anélkül, hogy a későbbiekben bármilyen hatással lenne a kicsi egészségére.

Milyen gyakori a kólika kialakulása?

Ne érezd magad egyedül, ha gyermeked kólikában szenved. A kólika a csecsemők 15-30%-át érinti, vagyis meglehetősen nagy arányban jelentkezik. A kólika kialakulása a baba első 3 hónapjában tapasztalható. Ennyi idő alatt azonban el is múlhat, az 5. hónap után pedig teljesen megszűnik.

A kólikás babák 80%-a már a születés utáni második héten mutathatja a kólika tüneteit. A táplálás módja nem befolyásolja azt, hogy a kicsi kólikás lesz-e, vagy sem, vagyis a tápszeres, és anyatejes babák között is azonos arányban fordul elő. 

Az American Academy of Pediatrics (AAP) egyik írása szerint gyakoribb a kólika előfordulása olyan babáknál, akik nagyon érzékenyek a külső ingerekre, illetve anyatejes babáknál, amikor a kicsi érzékeny az édesanyja által elfogyasztott ételre.

Meddig tart a kólika?

Ezt a kérdést már valószínűleg a kólika első napján feltesszük, hiszen mindenki azt várja, hogy mikor lesz már vége. A kólika ugyanis nem csak a baba számára fájdalmas, de szülők erejét is legalább annyira próbára teszi. Egy kólikás baba mellett nagy türelemre van szükség: az állandó sírás következtében apa és anya is kimerültté válik és ez próbára teszi a türelmüket. Azt viszont a legnehezebb pillanatokban sem szabad elfelejteni, hogy a kólika el fog múlni!

Pontos napot nem lehet meghatározni a kólika időtartamára, de általánosságban elmondható, hogy a baba első pár hetében kezdődik, és nagyjából 3 hónapos korig tart. Természetesen lehetnek eltérések, ahogy minden baba más és más, de fél éves kor után általában már nem kell tartani a kólikától.

A kólika lehetséges okai

Ahogy már említettük, a kólikáról tudni kell, hogy nem egy betegség. Ennél fogva azt sem lehet pontosan meghatározni, hogy mi okozza. 

Mindössze feltételezésekre hagyatkozhatunk, noha már néhány kutatást elvégeztek a kólika lehetséges okainak felderítésére. De, hogy mégis csak szolgáljunk valamiféle magyarázattal, nézzük meg, hogy milyen eredményt hoztak a kutatások.

Az első vizsgálatok arra a megállapításra következtetnek, hogy a kólikás hasfájás abból származik, hogy felborul a baba bélbaktériumjainak egyensúlya. Más szóval, egy kólikás csecsemő bélflórájában kevesebb jótékony, úgynevezett lactobacillus található, mint egy egészséges babáéban. Ami a coliform, és egyéb baktériumokat illeti, ott éppen az ellenkezője igaz, vagyis kólika esetében nagyobb számban fordulnak elő az ártalmas baktériumok. Ugyancsak elképzelhető, hogy kólika alakul ki, ha a baba érzékeny a tejfehérjére.

A felborult bélflóra mellett szóba jöhetnek még a túlzott mennyiségű bélgázok. Ha a baba bélrendszerébe túl sok gáz kerül, szintén hasfájást fog tapasztalni. A levegő pedig leginkább szopizás közben juthat a belekbe. Sajnos a heves sírás során ugyancsak sok levegőt nyel le a kicsi, vagyis a kólikás sírás csak tovább rontja a helyzetet.

Az újabb kutatások szerint azért is alakulhat ki kólika, mert a babának nem elég fejlett az idegrendszere. Mivel nem tudja, hogy hogyan reagáljon az ismeretlen fizikai ingerekre, a kólika mint a válasz eszköze van jelen.

A fizikai tényezők mellett érdemes megemlíteni a lelki, érzelmi okokat is. Az újszülöttek rendkívül szorosan kapcsolódnak az anyukájukhoz, így azok minden érzését, rezdülését érzékelik. Ez a közelség pedig azt eredményezi, hogy, ha például az anyuka ideges, akkor a feszültség a babára is hatni fog.

Ezek a kólika tünetei

Na de honnan ismerhetjük fel, hogy kisbabánk kólikában szenved? A kólika azonosítását megnehezíti, hogy a babák általában teljesen egészségesek, így még csak gyanakodni sem lehet. A kólika beazonosításában az úgynevezett 3-as szabály segíthet: a baba elmúlt 3 hetes, hetente legalább 3 napon, napi minimum 3 órát sír. A kólikás sírás heves és vigasztalhatatlan.

A baba sírás közben felhúzza a lábait, összeszorítja az ökleit, és az arca kivörösödik. A pocakja kemény, és fel van puffadva, időnként pedig bélgázok távoznak belőle. A hosszú ideig tartó sírás közben nem lehet őt megvigasztalni. Esetenként ingerlékennyé is válhat. 

A hangos sírás azonban nem minden esetben jelent kólikát. Egyes babáknak akkor is fájhat a hasa, ha laktózérzékenyek, tejallergiások, vagy éppen refluxosak. A kólikának nem tünete a hányás, vagy a véres széklet, így ha ezeket tapasztaljuk, azonnal forduljunk háziorvosunkhoz.

Hatékony módszerek a kólika enyhítésére

A kólika ellen sajnos nincs tökéletes megoldás, de többek között az NHS (National Health Service) oldalán az alábbi javaslatokat találjuk:

  • A szoptató anyukaként figyeljünk saját evési szokásainkra. Érdemes kerülni a tejtermékeket, kávét, az olyan puffasztó hatású ételeket, mint a fokhagyma, vöröshagyma, fűszerek, narancslé, alma és szilva. Az anyatejen keresztül ezek is bekerülnek a baba szervezetébe. Érdemes ezt először a gyermekorvossal egyeztetni. Ha megpróbálkozunk vele, egyszerre csak az egyiket hagyjuk el, körülbelül két hét múlva látjuk a hatását.
  • Ha tápszerrel etetjük a kisbabát, egyeztess a gyermekorvossal annak összetételéről. A kólikás sírások kevesebb mint 5%-át ételérzékenység okozza, de ritka esetekben néhány napon belül segíthet a változás.
  • Figyeljünk az etetés körülményeire, és igyekezzünk egyenesen tartani a babát, amíg szopizik. Ezáltal elkerülhetjük, hogy túl sok levegőt nyeljen. Szintén a felesleges levegő bejutását akadályozzuk azzal, ha kis lyukú cumisüvegből tápláljuk.
  • Sokat segít, ha a babát megfürdetjük meleg vízben, vagy alaposan bepólyázzuk.
  • Kapcsoljunk be egy porszívót, hajszárítót vagy bármilyen fehér zajt a háttérben, a monoton zúgás megnyugtathatja a babát.
  • Ugyancsak nyugtató hatása van a testi érintésnek és a lágy ringatásnak. Próbálkozzatok a kenguruval és sétálgassatok egy kicsit a szobába.
  • Fektessük a babát pocakkal a térdünkre, és finoman dörzsöljük a hátát. A hasukra nehezedő nyomás megnyugtathatja őket. Ha elszenderedik közben, fektessük a kiságyba a hátukra.
  • Alkalmazhatunk nyugtató technikákat, mint például a babamasszázs. A masszázs során masszírozzuk a baba hasát az óramutató járásával megegyező irányba.

Bármelyik módszerrel is próbálkozunk, ne felejtsük el, hogy a kólika magától is el fog múlni.

A tapasztalat szerint segíthet a kólika tüneteinek enyhítésében egy jó minőségű cumi is, és erre tudományos bizonyítékok is vannak. Mindez nem meglepő: az orvosszakmai konszenzus szerint a cumizás sok esetben segíti megnyugtatni a babát stresszes helyzetekben - és a kellemetlen hascsikarás pontosan ilyen. 

Ha szeretnél próbát tenni a cumizással, mindenképpen a legjobb minőséget képviselő BIBS cumikat ajánljuk. A BIBS cumi három különböző kialakítású fejjel, természetes natúr kaucsuk vagy antiallergén szilikon anyagból készülnek - nem is beszélve a sok-sok színről, mintáról.

Mit NE tegyünk a kólikás csecsemővel?

Az élet egy kólikás csecsemővel nem könnyű. A szülők idővel kimerülhetnek érzelmileg és fizikailag a folytonos sírástól, és türelmetlenné, ingerültté válhatnak. A babát ringassuk, de soha ne rázzuk túl erősen.

Csak természetes, hogy mindent a legjobban szeretnénk csinálni újszülöttünk körül, és az is, hogy olykor nekünk is szükségünk van egy kis segítség. Ha úgy érezzük, már nem bírjuk energiával, kérjünk bátran segítséget családtagtól vagy barátoktól.

Csak erősíteni szeretnénk benne, hogy Te a legjobb édesanyja vagy gyermekednek, és a kólika semmiképp nem a te hibád, nem te okoztad, és megelőzni sem lehet. A fent leírt különböző módszerekkel igenis segíthetsz a babádon. Azzal pedig, hogy többet foglalkozol vele, nem fogod elkényeztetni. Sőt, így még szorosabb lesz kettőtök kapcsolata. Egy idő után pedig magától el fog múlni a hasfájás.

Amennyiben nem enyhül a baba hasfájása, feltétlenül vigyük el orvoshoz. Háziorvosunk meg tudja állapítani, hogy kólikával vagy más betegséggel állunk-e szemben.

Ezek is érdekelhetnek

2024 február 15 — Orsolya Lele