Kirándulás, óvodai mindennapok vagy egyszerűen a praktikusság miatt is jó döntés egy kulacs beszerzése. Nem könnyű azonban eligazodni a rengeteg típus között és sok kérdés merülhet fel a gyerek kulacs kiválasztásakor.

Milyen anyagú legyen, mekkora méretet válasszunk, legyen-e belső szívószála vagy fogantyúja? Melyik típus a legbiztonságosabb és mitől lesz egy kulacs praktikus? Csak néhány kérdés azok közül, amik felmerülnek bennünk a kulacs kiválasztása során.

Tarts velünk, hogy tisztán láss, mire érdemes figyelni és találd meg a legjobb gyerek kulacsot!

Sok múlhat a gyerek kulacs kiválasztásán

Elsőre talán nem is gondolnád, mennyi szempontnak kell megfelelnie egy kulacsnak, azontúl, hogy a kicsinek tetszik és szívesen nyúl érte. Kétségkívül ez az egyik legfontosabb, hiszen ha nem szereti, nehéz lesz rávenni a használatára. Pedig ez egy remek eszköz arra, hogy rászoktasd a rendszeres vízivásra.

A színes, barátságos külső azonban nem elég. Fontos, hogy milyen anyagból készül a kulacs egyrészt a gyermeked egészsége és biztonsága, másrészt a környezetünk védelme miatt is.

Ha pedig nem zár tökéletesen és eláztat mindent a táskában, te sem fogod örömmel használni és rövidesen a konyhaszekrény mélyére száműzöd. Szóval az anyaga mellett a kialakítását is érdemes megvizsgálni.

A gyerek kulacs választás szempontjai

Konkrét tanácsokkal és útmutatóval segítünk a legjobb gyerek kulacs kiválasztásában. Nézzük, mire érdemes odafigyelned!

Anyag és biztonság 

Az első helyet érdemli a kulacs anyaga, hiszen a kicsik biztonsága a legfontosabb. A kulacs legyen ellenálló, tartós és ne oldódjon ki belőle semmilyen káros anyag (fontos tehát a belső fal anyaga is!).

A BPA mentesség, hogy a műanyag ne tartalmazza a biszfenol A nevű vegyi anyagot, ma már alap elvárás. A folyadékba kerülve ugyanis ez az anyag veszélyeztetheti a kicsik egészséges fejlődését. A BPA-n kívül más káros anyagok is kioldódhatnak egy kulacs falából, ezért kiemelten fontos olyat választani, ami maximálisan biztonságos. Ilyen lehet a rozsdamentes acél, ami tartós és ellenálló.

Ha jobban tetszenek az átlátszó kulacsok, akkor pedig a tritánt javasoljuk. Ez szintén egy biztonságos és bababarát anyag, emellett rendkívül tartós és strapabíró: a mindennapos használat mellett sem lesz fakó vagy karcos a felülete.

Pippadu TIPP: A választásnál győződj meg róla, hogy a kulacs anyaga törésálló és elég masszív. Így biztosan kiállja majd a hétköznapok próbáját, hiszen előfordul, hogy leesik, vagy épp kirepül a babakocsiból. 🙂

Méret

Mekkora kulacsot válasszunk? Ez az egyik leggyakoribb kérdés, ami felmerül a szülőkben. Elsősorban a gyermek életkorát kell figyelembe vennünk, illetve azt, hogy a kicsi mekkora súlyt bír el magabiztosan. Első kulacsnak a 250 ml-es változatokat ajánljuk. Ilyen például a Liewood Kimmie kulacs, ami a fogantyúknak köszönhetően tökéletesen illeszkedik a pici kezekbe és könnyen használható már 2 éves kortól.

Ha egy kicsivel nagyobbat választanál, szintén 2 éves kortól ajánljuk a rozsdamentes acélból készült Liewood Falk kulacsot, ami 350 ml-es és több mesés színben is elérhető. Emelett az átlátszó tritán kulacs is remek választás, ilyenek például a Liewood Clemence kulacsok, amiket 4 éves kor felett javaslunk.

Nagyobb gyerekek számára már nyugodtan választhatunk egy 500 ml-es kulacsot, amit magukkal vihetnek az óvodába vagy egy kirándulásra. Erre a célra tökéletes például a Liewood Stork kulacs, ami rozsdamentes acél belsővel rendelkezik.

Praktikus használat

Egy kulacs akkor lesz tartósan a mindennapok része, ha a használata egyszerű és praktikus. Jó, ha biztosan záródik és szivárgásmentes, így nem kell aggódnod akkor sem, ha épp csak bedobod a táskába, akár fejjel lefelé.

Fontos az is, hogy a kulacs formája és kialakítása bababarát legyen, ne csússzon ki könnyen a kicsik kezei közül. A nálunk található gyerek kulacsok egytől egyig ergonomikus kialakítással és bababarát bevonattal rendelkeznek. Jó választás lehet a puha szilikon borítás, ami amellett, hogy csúszásgátló, kellemes tapintású is. Ilyen borítást kaptak a Liewood Kimmie és a Falk kulacsok is.

A tikkasztó hőségben vagy épp a hideg téli napokon felértékelődik a rozsdamentes acél kulacsok hőtartó képessége is. Egy hosszabb út vagy egy kirándulás alkalmával pedig jól jöhet, ha a kulacsot a babakocsihoz vagy a hátizsákhoz rögzítheted a kulacson lévő fogantyúval.

Azt, hogy a gyermeked szeretni fogja-e a kulacsot nagyban befolyásolja az is, hogy mennyire könnyű inni belőle. Ez pedig olyan apróságokon is múlhat, mint egy puha szilikon szívóka vagy egy belső szívószál, ami megkönnyíti az ivást a legkisebbek számára is.

Könnyű tisztíthatóság

Nem utolsó sorban pedig az sem mellékes, hogy te mennyire szereted gyermeked kulacsát, különösen, amikor a tisztítására kerül majd a sor! Így a választásnál az is szempont, hogy mennyire könnyű tisztán tartani.

Érdemes olyan kulacsot választani, ami könnyen szétszerelhető és tartozik hozzá egy speciális vékony kefe. Ezzel majd a legmélyebb pontjáit is könnyedén tudod tisztítani.

Pippadu TIPP: Ideális, ha a kulacs teljesen szétszedhető, így alaposan ki tudod tisztítani a szívókát és a kupakot, valamint, ha olyan típust választasz, a szívószál részét is.

A legnépszerűbb gyerek kulacs fajták

A gyermekes családok körében a legnagyobb népszerűségnek a műanyag és acél kulacsok örvendek. Azonban említésre érdemesek az úgynevezett okos kulacsok is. Vegyük őket sorra!

Klasszikus műanyag kulacs

Amivel a legtöbbször találkozhatsz, az kétségkívül a műanyag gyerek kulacs. Rengeteg szín és minta közül válogathatsz, fontos azonban, hogy a műanyag mindenképp BPA mentes legyen, ahogy azt korábban is olvashattad. A műanyag kulacsok használatakor jellemzően két probléma szokott felmerülni. Az egyik, hogy az átlátszó kulacsok egy idő után homályosak lesznek, a felületük könnyen karcolódik és egy-egy esés következtében megrepedhetnek vagy akár el is törhetnek.

Ha az átlátszó műanyag kulacsok szimpatikusak számodra, figyelj rá, hogy ellenálló és tartós, bababarát anyagból készült kulacsot válassz! Ilyenek a tritánból készült kulacsok (például a Liewood Clemence), amik rendkívül tartósak, a rajtuk lévő vidám minták évekig élénkek maradnak!

Rozsdamentes acél kulacs

Sok esetben a rozsdamentes acél belsővel rendelkező kulacs (nálunk például a Liewood Kimmie, a Falk vagy a Stork) bizonyul a legjobb választásnak. Ellenáll a korróziónak és az oxidációnak, nem oldódik ki belőle semmilyen káros anyag, ráadásul törhetetlen is. Nem csoda, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb.

Egyik legnagyobb előnye a termikus funkció, aminek köszönhetően a meleg folyadékot 6 órán át melegen, a hideget pedig akár 12 órán keresztül hidegen tartja. Így ősszel a játszótéren is meleg teával kínálhatod a gyermeked.

Okos kulacsok

Az okos eszközök térhódítása megállíthatatlan, kitűnő példái ennek az okos kulacsok.

Egy okos kulacs amellett, hogy adott hőmérsékleten tartja a benne lévő folyadékot, segít meghatározni, hogy mennyi folyadékra van szüksége a gazdájának. Egyes típusok Bluetooth-on keresztül kapcsolódnak a telefonokhoz és bizonyos időközönként emlékeztet is a folyadék fogyasztásra.

Ez persze inkább azoknak a felnőtteknek készül, akik a rohanó életmódjuk miatt megfeledkeznek a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelről. Azonban léteznek kezdeményezések a gyerekek számára kifejlesztett okos kulacsok terén is, melyek játékos formában segítik rászoktatni a kicsiket a megfelelő mennyiségű víz fogyasztására.

A Pippadu kedvenc kulacs márkája

Online polcainkon a prémium, dán Liewood márka gyerek kulacsai közül válogathatsz.

A márka magas minőség iránti elköteleződése és környezettudatos látásmódja miatta tökélesen illeszkedik a Pippadu világába. Lássuk, miért szerettünk bele!

A Liewood célja, hogy praktikus, magas minőségű és igényes termékeikkel megkönnyítsék a gyermekes családok mindennapjait. A tervezésénél fő szempont az időtállóság nem csak a design, hanem a minőség és a funkcionalitás tekintetében is. Így termékeik hosszú évekig a család életének részei lehetnek és akár több gyermeket is végigkísérnek az első pár évben.

Amiért a legtöbben szeretjük a Liewood kulacsokat:

  • Ergonomikus kialakításúak és többféle típusban elérhetőek.

  • Több méretben készülnek, így a gyermek korának és stílusának megfelelő kulacsot tudsz választani.

  • Bababarát anyagokból készülnek, mint a tritán és rozsdamentes acél.

  • Maximálisan biztonságos a használatuk, ez az egyik legfontosabb szempont a márka számára.

  • A kínálat újabb csodás és innovatív modellekkel bővül évről évre, így biztosan megtalálod nálunk a legjobb gyerek kulacsot!

Praktikus tippek a gyerek kulacsokhoz

Milyen gyakran érdemes cserélni a gyerek kulacsot?

Attól függ, milyen anyagú kulacsot használunk. A hagyományos műanyag kulacsokat néhány havonta javasolt cserélni. A nálunk található kulacsok azonban olyan anyagból készülnek (akár a rozsdamentes acél, akár a tritán kulacsok), amelyek biztonságosak és időtállóak. Nem oldódnak káros anyagok a bennük lévő folyadékba, felületük karc- és ütésálló. Így, ha gondoskodsz a megfelelő tisztításról, hosszú évekig számíthatsz rájuk!

Hogyan kell tisztítani a gyerek kulacsot?

A kulacs legtöbbször napi szinten használatban van, ezért fontos, hogy tisztán tartsuk.

Válassz olyan kulacsot, amihez tartozik egy vékony kefe, ez megkönnyíti majd a dolgod! A kefe a legszűkebb helyekre is befér, így hatékonyan tudod tisztítani minden elemét! A legtöbb esetben elég bő vízzel kiöblíteni a kulacsot és bevetni a kefét, másra nem lesz szükség. Minden esetben kézzel mosd és ne tedd be mosogatógépbe!

Szívószálas vagy sima gyerek kulacsot válasszak?

A helyes étkezési szokások elsajátításában rengeteget tudnak segíteni a megfelelően kiválasztott eszközök. Ide tartozik a gyermek első kulacsa is, ami által megtanulja, hogyan igyon egyedül. Első kulacsként érdemes olyan szívószálas gyerek kulacsot választani, ami belső szívószállal és fogantyúval rendelkezik, mint például a Liewood Kimmie gyerek kulacs. Ezzel ugyanis a kicsi könnyebben elsajátítja a helyes ivás tehnikáját, sőt még az artikulációban is segít!

Később, ha ezzel már magabiztosan megy az ivás, következő lépcsőfok lehet egy szilikon szívókával rendelkező kulacs, mint például a Liewood Falk gyerek kulacs, ami szintén támogatja a megfelelő technika begyakorlását, már 2 éves kortól.

Mekkora gyereknek érdemes már kulacsot venni?

1-2 éves kortól javasolt a cumisüveget, tanuló poharat kulacsra váltani és megtenni ezzel a következő lépést az önálló ivás felé vezető úton. A legtöbb gyerek kulacs, a nálunk kapható Liewood kulacsok is, 2 éves kortól ajánlottak.

Összességében tehát jó néhány szempontot kell szem előtt tartanunk, amikor kulacsot választunk a gyermekünknek. Ha jól választunk, a kicsi szívesen nyúl majd a kulacsért, ami tartósan társa lesz a hétköznapokban, így nem lesz probléma a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Bízunk benne, hogy útmutatónk segítségével te is megtalálod a legjobb gyerek kulacsot! Nézd meg gyerek kulacsainkat és használd a korosztály szerinti szűrőt, amivel azonnali javaslatokat kaphatsz!

Mentsd el a cikket a könyvjelzőid közé, hogy ha később szükséged lenne rá, azonnal megtaláld!

Ezek is érdekelhetnek

2024 szeptember 17 — Orsolya Lele